Bir çoğumuzun zamanında bir Playstation edinemeyip, komşunun çocuğundan görüp özendiği, bir çoğumuzun ise arcade salonlarında bizzat deneyimlediği, dövüş oyunu ve arcade efsanelerinden bahsedelim biraz.

Arcade salonlarının kapanıp yerini PC ve konsollara bırakmasıyla, arcade kültürü ve dövüş oyunlarına olan talep bir miktar azalmıştır malesef, ne şanslıyım ki çocukluğumun arcade salonlarının son zamanına denk gelmesi, yaşadığım şehirde ve gittiğimiz yerlerde, hala o salonlarda oynayabildiğim için kendimi şanslı olarak görüyorum, o tadı ve zevki yaşamak gerçekten paha biçilemez bir deneyimdi. Metal Slug, Street Fighter 2, Mortal Kombat, Soulcalibur vs. vs. gibi uzar gider bu liste, fakat bugünün konusu; bir çoğumuzda yerinin ayrı bir yerde olduğu Tekken!

Uzun yıllardır kendine has kitlesini korumaya devam eden Tekken, 9 aralık 1994 tarihinde oyuncularla buluştu, Namco tarafından geliştirilen Tekken’in aslında bir oyun olması düşünülmemişti, 3 boyutlu karakterleri test etme ortamı olarak görülen proje ilerleyen zamanlarda Namco’nun Virtua Fighter‘ın yapımında görev almış Sega çalışanlarını bünyesine katmasıyla bir dövüş oyununa evrildi.
Ortaya çıkan ürünün, Rave War olarak adlandırılması planlanmış ama son aşamada Tekken olarak karar kılındı.
1995 Yapımı Tekken 2 ile ilk oyunun üstüne çıkmayı başaran ekip, iki yıl sonrasında piyasaya sürdüğü Tekken 3 ile yine büyük ses getirdi, ivmelenen yükselişi sayesinde Tekken serisi, gelmiş geçmiş en iyi dövüş oyunları arasında gösterilmeye başlandı.

Bir diğer bilgi ise Tekken 3’de yapılan bir sansürle alakalı, oyunu Anna karakteri ile bitirdiğimizde Anna ve kardeşi Nina‘nın güneşlendiği bir sahne ile karşılaşıyoruz, Japonya dışındaki oyuncular bu ara sahnede, bir erkeğin Anna’ya, iki erkeğin ise Nina’ya ilgi gösterdiği bir sonla karşılaşıyordu fakat orijinal, yani Japonya versiyonundaki sonda, Anna’ya olan ilgiyi fark eden Nina, Anna’nın bikinisinin üst kısmını çözerek onu utandırıyordu.

1999 Yılına geldiğimizde ise iki Tekken oyunuyla karşılaşıyoruz, bunlardan biri Tekken Card Challenge, Pokemon tarzında bir oynanışa sahipti, diğeri ise dövüş esnasında iki karakter arası geçiş yapmamıza izin veren Tekken Tag Tournament.

2001 Yılında geldiğimizde, ana serinin devam ettiğiniz görüyoruz yani Tekken 4, ancak bu seferki oyun 3. oyunun biraz gölgesinde kaldı, yine aynı yıl içinde Tekken Advance ile gameboy için çıkışını gerçekleştirdi.

Namco, Tekken 4 ile yaşadığı sallantıyı ardında bırakıp, 2004 yılında Tekken 5‘i çıkardı ve oldukça beğenildi.

Tekken 6, 2007 yılında diğer aile üyeleri gibi arcade makinelerine çıkışını gerçekleştirdi, Tekken 6’nın ardından uzun bir süre yan oyunlarla yoluna devam eden seri, 2011 yılında Tekken Hybrid adında bir paket yayınlandı, bu paketin içerisinde Tekken Blood Vengeance filmi, Tekken Tag Tournament‘in yenilenmiş hali ve Tekken Tag Tournament 2‘nin demosu vardı. Yine aynı yıl Tekken Tag Tournament 2’yi piyasaya sürdüler, fakat beklenmedik bir tartışma ortaya çıktı, oyunun Suudi Arabistanda geçen Arenasında yerde arapça ”Allah” yazıyordu ve bu olay müslüman oyuncular tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Namco‘da olayın patlak vermesinin ardından, yazının ifade ettiği anlamdan haberdar olmadığını söyleyerek güncellemeyle yazıyı kaldırdı.

6 Mart 2012’de oyuncularla buluşan Street Fighter X Tekken‘se adından da anlaşılacağı üzere iki büyük dövüş oyunu markasının karakterlerinin bir arada olduğu bir oyundu, Capcom ve Namco‘nun anlaşmasının ilk ayağı olarak çıkan oyunda street fighter’ın mekanikleri ve grafikleri baz alınarak yapıldı, ardından Tekken’in yapımcılarının yapacağı oyun Tekken X Street Fighter‘da bu oyunu takip edecekti ancak sonrasında yapımına sonradan devam edilmek üzere askıya alındı.

Serinin son ana oyunu ise şimdilik Tekken 7, ilk olarak arcade cihazlar için 18 Mart 2015’de çıkan oyun, 2 Haziran 2017’de konsollar ve Pc içinde boy gösterdi, bu süre içindeyse oyuna Injustice ve Mortal Kombat‘a benzer şekilde bir hikaye modu da eklendi.

Bonus bilgi: Tekken’in kelime anlamı Japonca, ”Demir Yumruk” anlamına gelmektedir.

0 0 oylar
Yazı Puanlaması
Takibe al
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün Yorumları Gör