Bu listede Cyberpunk teriminin kısa tanımı ve eserlerine yer verilmiştir. Cyberpunk severlere veya yeni başlayacaklara tavsiye ettiğimiz birkaç film mevcuttur.

CyberPunk Nedir?

Cyberpunk terimini kısaca anlatmak ve “Cyberpunk nedir?” sorusuna cevap bulmak için öncelikle Cyberpunk hakkında bir tanım yaparak başlayalım. Cyberpunk terimi hem bir kültürü hem de bir türü ifade etmektedir. Bilim kurgunun alt kategorilerinden biridir. Cyberpunk’ta doğanın yok olduğu, doğanın yerine yüksek ve gelişmiş teknolojik içeriklerin yer aldığı bir tasarım söz konusudur. Bu tasarım insanın yaşamının önüne geçer. Yüksek teknoloji, düşük yaşam standartları vardır. Şirketlerin devletlerden güçlü olduğu bir dünya resmedilir. Bazı cyberpunk evrenlerde ise Japonya’nın kültürü batıyı ve dünyanın diğer kısımlarını da ele geçirmiş görürüz.

Akira

Cyberpunk tanımında bahsettiğimiz şeylerin bolca olduğu bir yapım. Hikayede yüksek teknoloji ve düşük yaşam şartlarının olduğu bir evrende geçiyor. Doğanın ile insanın arasında yaşananları kendisine has bir tarzı ile anlatıyor. Karakterlerin kişiliklerine ve çevresel etkenleri de seyircinin gözleri önüne sererek hikayeyi ve anlatımı güçlendiriyor. Tavsiye ederiz.

Matrix

Matrix efsane seriyi bilmeyeniniz yoktur. Türü dünyaya tanıtan efsane yapımlardan biridir. İnsanlar makinelere yenilmiştir. İnsanlık hayatta kalmaya çabalarken şartların onları zorlaması ve akabinde yaşanan olayları anlatır. Gerçekliği sorgulatan ve bizi engin düşüncelere daldıran efsane yapımdır. Hala izlemeyen varsa hemen izlesin.

Animatrix

Matrix evreninde geçen hikayelerin olduğu bazı yerlerde çizgi film, bazı yerlerde ise animasyon olarak yapılmış bir diğer cyberpunk temalı yapımdır. Bazı hikayeler filmlerdeki şeyler ile bağlantılı olarak anlatılırken, bazıları ise filmden bağımsız ama evrene detay ve bilgiler katan olaylardır. İzlemenizi tavsiye ederiz.

Ghost İn The Shell

Cyberpunk ile anime dünyasının birleştiği bir diğer yapımdır. 2029 yılında geçen, insanların makineler ile iç içe olduğu evreni ele alan eserlerden biridir. Hikayemiz de polisiye bir tema mevcuttur. Hikayemiz ise artık gelişen teknoloji ile insanların zihninden bilgi çalmanın kolay olduğu bir şehirde geçmektedir. Kukla ustası isimli hacker önemli ve gizli bilgilere ulaşınca, devlet gizli bir örgütü onu yakalaması için görevlendirir. Hikayemiz bundan sonra gelişir. Anlatım sırasında bir çok farklı şeye değinilen, bu konular hakkında düşünmenizi sağlayan önemli bir yapımdır. Tavsiye ederiz.

Blade Runner

Bir diğer polisiye cyberpunk eserimiz olan, cyberpunk terimini tanıtan güçlü eserlerden biridir. Philip K. Dick’in Android’ler Elektrikli Koyun Düşler mi? adlı romanından esinlenilen bir yapımdır. Film noir ve bilim kurgu alt türü olan cyberpunk temaları ile hikayeyi anlatır. Hikayemiz Rick Decard yani namı değer Blade Runner insansı cyborgları filmde ki adları ile (Replicant) avlayan birimde çalışan bir polistir. Kendisinin uzman olduğu konuda yardım istenilmesi üzerine çağrılır. Bundan sonra ise hikaye gelişir. Meşhur dünyası, ilham olacak hikayesi ve dünyası ile başyapıtlardan, kült bir eserdir. Kesinlikle izleyin.

Blade Runner 2049

İlk Blade Runner da yaşanan olaylardan yıllar sonrasını ele alır. Hikayemizi bu sefer farklı Blade Runner olan Officer K isimli karakterimiz üzerinden anlatılır. Bazı yerlerde ilk filmden sahneler veya göndermeler içeren bir devam filmidir. 35 yıl sonra böyle kaliteli bir devam filmi görmek az rastlanır bir durumdur. Meşhur dünyası ve müzikleri ile kesinlikle tavsiye ederim.

Bazı Cyberpunk Temalı Resimler

Herkesin iyi ve kaliteli eserler ile zaman geçirmesini dilerim.

İyi Günler

0 0 oylar
Yazı Puanlaması
Takibe al
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün Yorumları Gör