Robot filmleri… Endüstriyel makinalar, programlar, yapay zekalar, virüsler, isyanlar, kıyamet günü, acımasız/duygusal hareketler, ırkların/dinlerin anlamsızlaşıp hümanizmin kuvvetlenmesi veya Dünya’nın yeni düzeni..

Sinopsis Mother/Android, Film Survival Perang Antara Android dan Manusia

Netflix’in geçen sene sonu çıkan iddialı robot filminde Hit Girl rolüyle tanıdığımız Chloe Moretz isimli tatlı kızın bu filmde epey büyümüş olduğunu her ne kadar güzel kız olsa da eski sempatikliğini biraz kaybetmiş olduğunu görürüz. Filmimiz noel arifesinde başlayıp robotların aynı insan görünümünde evlerde bir hizmetçi şeklinde organik insanlara hizmet ettiğini görürüz yani olaylar öncesi gördüğümüz iki Amerikan evinde de robotlar evde insanlara klasik şekilde servis yapmaktadır. Ancak bir şeylerin tam yolunda olmadığını daha filmin en başından anlayabiliriz yani hanım kızımızın evindeki robotta “bug”(program hatası) gibi bir durum olmaktadır. Noel döneminde olmalarına ve bu kadar Noel dekorasyonuna rağmen insan görünümlü hizmetçi robot filmin diğer baş rolü olan Afro abimizin(Algee Smith) yanlışlıkla Halloween yani Cadılar Bayramını kutlar. Afro abimiz buna şaşırıp yanlışını düzeltir robotta ah evet yanılmışım gibi bir şey söyler ki robotlardan iyi anlayan birini huylandıran bir durum olup öyle üstünde durmaz. Yani evet robotun programlamasında bir hata oluşmuştur ve bu da onun farklı davranabileceğini gösterecektir belki de kendi sistemi özgür kaldığından insan gibi kusurlu bir şekilde düşünmeye başlamıştır.

Mother/Android (2021) | MUBI

Bunun yanı sıra robotların da aynı bir çocuk filtresi olduğunu da fark ederiz yani robotların bazı özellikleri sınırlandırılmış olup(Robocop 2‘de de Robocop’un uyuşturucu satıcısı olan ufak çocuğu vuramamasının sebebinin Robocop’un programlamasında çocuklara ateş etmemesi üzerine olması idi. her denileni(alkollü içki servisi gibi) sesli bir “sayılı kod” girmeden uygulamazlar. Bu da robotların bir çeşit cracki/hacki olduğunun da belirtisidir. Ancak gece ilerleyen saatlerde olacaklar malesef masum olmayacaktır çünkü Amerika’da robotlar toplu isyana başlayacaklardır.

Pregnant Chloe Grace Moretz outrun androids in trailer for Mother/Android

Evdeki robotların isyan sahnesiyle beraber film değişir ve durum daha post apokaliptik bir hal alır. Yani film “yol filmi” türüne döner. Hanım kızımız ve esas oğlan ormanlarda kurtuluş yolu aramaları yetmiyomuş gibi 9 ay önce(robot isyanı öncesi) bir kaçamak yapmışlardır ve ne yapacaklarını düşünmek için seçenekleri olmadığından karın “şiş” olmuştur ve doğum an meselesidir..

Mother/Android Trailer and Key Art Debut - VitalThrills.com



Filmin artık geri kalanını spoilersız anlatmayacağım ancak finalini beğenmediğim bir film olup, filmde ana tema olarak insanların duygusal bağları, birbirlerine güvenmeleri, robotların bu kadar gelişmiş olmasının iyi bir şey olmadığını hatta keşke hiç olmasaymış şu tenekeler dedirtecek mesajlarla dolu bir film olup robotların aynı dinci tarikatlar mantığında amaçlarına ulaşana kadar her türlü kaybı herhangi bir duygu beslemeden yapabileceklerini göstermektedir ve insanların birbirlerine olan bağlılığını/sadakatini de bir şekilde çözmüş olup kendilerinde olmayan bu duygusallığın insanların bir zayıf noktası olduğunu iyi görüp bunu değerlendirmeyi bir yol olarak görmüşlerdir.

Mother/Android New Sci-Fi TV Series Trailer! | Sci-Fi TV Trailer

Gözlüklü android lavuğun kızı kandırmasına bir yerde anladım da onun hiçbir şekilde tespit edilmeden Boston’a kadar girebilmesi nasıl olduğunu hiç anlayamadım. Kızın askerlerden birine verdiği ifadeden de bir şeylerin yolunda olmadığı belli olup bana filmdeki en fena en yaratıcı sahne aynı Nazi imha kampı gibi olan insanların işkence gördüğü merkez idi. Zenci salağın da sırf Boston’a gidebiliriz düşüncesiyle kamptan atılmalarına sebep verebilecek şekilde “ordunun malına zarar verme” durumundan tekrar kurda kuşa yem olmak üzere ormanlara düşmelerine de çok sinir olmuştum. Ormandaki androidlerin kovalamaca sahnesi bayağı korkutucu idi onu da söylemem gerekir. Filmin sonunda zenci adamın öldüğü çok belli oluyor ancak ölümünü göstermemesinin sebebi nedir orası da ayrı konu.. Bunun yanı sıra zenci bir bebeğin Koreli bir çift tarafından evlat edinilmiş olduğunu da herhalde ilk defa görmüş olmuşumdur ee ne de olsa Netflix ayrıcalığı…

Mother/Android: Chloe Grace Moretz fights killer androids in Hulu trailer |  SYFY WIRE

Sjwler bu kadar kuvvetliyse bir zahmet androidlere de savaş açsınlar bakalım. Belki ilerleyen robot filmlerinde eşcinsel robot ilişkileri de görebiliriz gibi ha Netflix?

1984 İstanbul doğumlu olup, 2005 yılında İtalyan Lisesi'ni bitirdim. 2010'da Milano Naba Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım ve Art Direktörlüğü bölümünden mezun oldum. 2012 yılında Facebook'ta, genellikle oyunlarla ilgili olmak üzere olan Game Man sayfasını sürekli kullandığım Tantrum lakabıyla kurup büyüttükten sonra 2019 yılında geniş kapsamlı web portalını açmaya karar verdim. Bunun yanı sıra çizim ve animasyon yapmayı, genellikle bilinmeyen filmler hakkında araştırmalar yapıp, retro oyunları oynamayı, limitli üretimli aksiyon figür toplamayı çok seviyorum.
0 0 oylar
Yazı Puanlaması
Takibe al
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün Yorumları Gör