Orta dünya evreni ilgimi çeken evrenlerden biri olmuştur. Bu evren ile ilgili çok daha fazla içerik olsaydı diye düşünürdüm. Bugünden birkaç yıl önce dizisi yapıldığını öğrendiğimde ilgimi çekmişti. Acaba hangi dönemi anlatacaktı? Tolkien eserlerine ne kadar bağlı kalacaktı gibi sorular kafamda dolanıyordu. Evren hakkında bilgim var ama çok derin olduğunu iddia edemem. Yıllar geçtikten sonra, yakın zamanda dizi amazonda yayınlandı. Toplamda dizi 5 sezon sürecekmiş. Bu yazıda dizinin ilk 3 bölümü incelenecektir. Diziyi izledikten sonra okumanızı tavsiye ederim.

Öncelikle dizinin iyi yanları ve kötü yanları çok var. Bazı karakterler veya olaylar senaryo ekibine göre şekillenmiştir. Bu durum bazıları için iyi bazıları için ise kötü oldu. Bir diğer kötü yanı Galadriel karakterinin yansıtılış şeklindedir. Karakter ergen gibi tavırlar alması bana aşırı saçma geldi. Görsel olarak sorun yoktu. Dizide karakterler, senaryo ve bazen diyaloglar kötü veya sıkıcı olarak yapılmış. Özellikle hobbit sahneleri çok sıkıcıydı. Dizinin iyi yanları ise görsel ve ses olarak iyiydi. İzlerken burada neden böyle bir ses var demedim. Ses konusunda rahatsız eden bir şey olmadı. Görsel olarak Numenor topraklarına girdikleri sahneyi çok beğendim. Yüzüklerin efendisi o tarz sahnelerdir. Görkemli ve ihtişamlı sunulması gerekiyor. Dizide ki bazı sahneler, bilgisayarda duvar kağıdı yapacak kadar kaliteliydi.

Orkların tasarımını beğendim. Bu dönem olan orklar için böyle bir tasarım tercih edilmiş. Detayları tam bilmiyorum ama belki Tolkien notlarında gördüğümüz şekilde tasvir edilmiş olabilir.

Elrond karakterini ise görsel olarak beğenmedim. İkinci çağda genç olabilir ama görsel olarak beğenmedim. Oyunculuğu ise hayran kalmadım ama kötü değildi.

Dizideki siyahi oyuncu olayları aşırı gereksiz ve saçmaydı. Duyar kasalım ve birilerini memnun edelim çabasındaydılar. Resmin sağındaki elf Arondir dizide en azından karakter olarak itici veya kötü gelmedi. Görsel olarak sıkıntılı görünüyor. Özellikle saçları asker traşlı olması kimin fikriydi? Saçları uzun olsa biraz daha kabul edilebilir olabilirdi. Sağdaki cüce abla ise karakter olarak sempatik yazılmış. Görsel olarak sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. İkinci çağda bakım ürünleri ve kuaförler çok yaygındı sanırım.

Sauron ilk çağda efendisi morgoth/melkor yenilmesinden sonra kendisi liderlik etmektedir. Dizide sevdiğim bir diğer sahnedir. Görsel olarak etkileyici görünüyor.

Bir diğer sevdiğim tasarımlardan biri ise dağ trolünün tasarımı oldu. Trol denildiğinde akla gelen görsellerden biri bu olurdu. Trol öldükten sonra elflerin sayısı artmıştı. Şöyle ki 7 kişi yolculuk ediyorlardı.

Saldıran önce elflerin sayısı 7 kişiydi.

Trol saldırısından sonra elflerin sayısı arttı. Dizinin kalitesini düşürecek bir hata değil. Sadece belirtmek istedim.

Gil Galad Ve Elrond

Gemide Galadriel`de dahil bir çok elf bulunuyor. Valinor yani ölümsüz topraklara gidecekleri sırada Galadriel gemiden atlıyor. Yüzerek orta dünyaya geri dönmeye çalışıyor Yüzerek okyanusu aşmaya çalışmak çok mantıklı değil.

Denize atladıktan sonra Valinora giden gemiye bakıyor.

Dizide en sevdiğim sahnelerden bir diğeri Entlerin gözüktüğü sahneydi. Meteor adam karakteri diziye giriş yapıyor. Sizce bu gizemli karakter kim olabilir? Belki senaristlerin uydurduğu bir karakter olabilir. Orta dünya da meteor ile gelen biri daha önce hiç olmamıştı. Sadece meteor parçalarından kılıç yapılmıştı. Dizinin ilerleyen bölümlerinde öğreneceğiz.

Meteor adama yakından bir bakış

Sıkıcı Hobbit sahnelerinin izlenilmesini sağlayan tek karakter meteor adamdır.

Dizinin sevdiğim yanı şehir tasarımlarının çok güzel görünüyor olmasıdır.

Bir diğer sevdiğim sahne ise Elrond ve Celebrımbor arasında geçen sahnedir. Silmarillerin yapımında kullanılan çekici görüyoruz. Orta dünya tarihini bilenler için çok güzel bir sahne olmuş.

Dizide cücelerin tasarımları ve davranışları çok iyi yansıtılmış. Durin`in felaketi öncesi khazad dum görüyoruz. Çok iyi görünüyor.

Durin karakterine yakından bir bakış

Galadriel okyanusta birileri ile karşılaşıyor. Aralarında tartışma oluyor.

Okyanusu aşmaya çalışmak mantıklı değil. Korkutucu bir sahne olmuş.

Khazad dum başka bir açıdan görüyoruz. Elrond ve Durin`in arasında gerginlik var. Durin`in düğününe ve çocuklarının doğumuna gelmemiş. Durin bu yüzden ona karşı kızgın bakıyor.

Dekorasyon, kostümler ve görsel efekt konusunda dizi çok iyi görünmeye devam ediyor. Senaryo ve tempo olarak bazı yerlerde çok sıkıcı geliyor. İzlerken zorlandım.

Galadriel ve Halbrand karakterlerini birlikte görüyoruz. Kazadan sadece ikisi kurtuldu. Aralarında geçen tartışmadan sonra Numenora gitmeye karar veriyorlar.

Dizide ilk kez ork gördüğümüz sahne evde geçen sahnedir. Bu arada bu evdeki çatışma sahnesi çok gerçekçi ve güzel bir sahneydi.

Orta dünya`da kan ile çalışan bir kılıç olmadığını biliyorum. Bu kılıç bir şekilde Sauron ile bağlantılı olabilir. İyi bir şey olduğunu sanmıyorum.

Elendil karakterini gemisinde görüyoruz. Amandil`in oğludur. Isildur ise Elendil`in oğludur. Isildur ve Elendil karakterlerini filmlerden hatırlarsınız.

Numenor şehrini görüyoruz. Bu şehir 3.çağ da sular altında olacak. Atlantis gibi suların altına gömülecek. Bir süre sonra bu şehir efsane olarak anılacak.

Numenorun kraliçesi Miriel

Isildur ve kardeşi Earien

Orklar, elfleri köle olarak kullanıyor. Orklar o kadar zeki miydi? Birlikte bile durmak konusunda sıkıntı yaşayan bir ırk köle tutmak konusunda zayıf olmaları gerekmez mi?

Warg garip görünüyor. Gözleri özellikle garip görünüyor. Bunun dışında vahşi ve elflere saldırırken görünüyoruz.

Dizide bahsettiğim yerler iyi olsa da dizinin sıkıntıları olduğu kesindir. Bölümler ilerledikçe toparlanıyor gibi görünüyor. Senaryo, karakterler ve diyaloglar sıkıcı oluyor ve seyir keyfini zorlaştırıyor. Dizinin potansiyeli var. Umarım dizi çok daha iyi olur. Dizi`nin biz siyahi oyuncular seçtik diye duyar kasmadan önce bu sorunları çözmeleri gerekiyor.

Diziyi nasıl buldunuz? Sizce sorunları neydi? Beğendiğiniz kısımları nelerdi? Yazmaktan çekinmeyin. İyi günler.

Optimus Prime Beğendi
0 0 oylar
Yazı Puanlaması
Takibe al
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün Yorumları Gör