Matrix duyduğunuzda aklınıza ilk ne gelir? Siyah gözlükler, siyah takım elbiseler, Aksiyon, bilim kurgu, felsefe ve daha fazlası gelebilir. Yeni filmde bunlardan ne kadarı var? yazımızda bu ve daha fazla soruyu cevaplayacağız. Kesinlikle sürpriz bozan bilgiler içermektedir. Filmi izlemediyseniz yazıyı okumayın. Neyse zaten boş verin film kötü, okumaya devam edin 😉

Öncelikle matrix filmi kendi yaptığı şeylere karşı çıkan bir parodi film olmuş. Nasıl olduğunu açıklayacağım. Film aslında neredeyse ilk filmin remake yani yeniden yapımı gibi olmuş. Bildiğimiz meşhur matrix yeşili filtre bu filmde yok. Başlıca eksi yönlerinden biri kesinlikle budur. Bir diğer eksiği koreografi, yani dövüş sahneleri çok az ve kötü yapılmış. Matrix ile kıyaslamasanız bile çok kötü olmuş. Sadece film olarak baksanız bile sıkıntılı yönler çok var.

Karşınızda Neo, John Wick saçları ile pc başında oyun yaparken görüyorsunuz. Steam sayfasını ve sosyal medya hesaplarını takip edelim 🙂

Film sahip olduğu süreyi o kadar boş kullanıyor ki, normalde daha erken yaşanacak olaylar, filmin ortasında yada sonlarında yaşanıyor. Senaryonun kendi içindeki saçmalıklardan söz etmeye gerek var mı?

Karşınızda Arog filminden, Merovingian karakteri nasıl görünüyor? Sen programsın. Seni neden böyle tasarlasınlar? Söyledikleri bir o kadar saçmaydı. Robot abimiz, Mark zuckerberg ve wikipedia gibi şeylere saçma sapan laflar söylüyordu. Arada ise Fransızca küfürler etti sanırım. Bu karakter filmde olmasa ne kaybederdik. Hiç bir şey kaybetmezdik. Film bize şunu hatırladınız mı? bu şurada vardı gibi nostalji üzerinden ilerliyordu. Nostaljiyi bir şekilde mantık çerçevesinde anlatsaydı belki kabul edebilirdik.

Filmin müzikleri ise bir dakika filmde müzik var mıydı? Bazı yerlerde çok az dahi olsa eski müzikler kullanılmıştı. Techno veya Synthwave müzikler koyamadınız mı? Filmin bulunduğu evrene göre çok iyi olabilirdi. En kötü ihtimal eski müzikleri kullanın. Belki aynı müzikleri kullanmışlar diyebilirdik. Kötü de olmazdı. Filmin müzikleri iyiydi derdik.

Meşhur matrix kodları ise filmde operatörün bilgisayarında görünüyordu. Matrix içerisinde yaşayan insanların gözleri yeşil Matrix kodları oluyordu. Filmin bazı sahnelerinde ise su birikintisinde yada camlarda görünüyordu. Size görsel bir şekilde göstermek isterim.

Filmin yapımı sırasında, Marvel filmleri gibi yapmaya çalışmış olabilirler. Şöyle bir durum var. Matrix, Marvel filmi gibi değildir. Zamanında Hobbit nasıl eleştirilmişti. Belki Benzer ama farklı şekilde bu filmde eleştirilebilir. Her ikisi serinin bir geçmişi ve arka plan hikayeleri var. Hatta şöyle bir espri sahnesi var. Filmin bir kısmında neo karakterine, Uçabiliyor musun diye soruyorlar. Neo kafasını sanki evet der gibi, yukarı aşağıya sallıyor. Sonra adam ise hadi ben kaçtım der gibi kapıyı kapatıp gidiyor. Filmin yapısı böyle yapılmış. Matrix yeşil efekti deseniz filmde yok.

Filmin bir diğer hatası sürekli eski filmlerdeki sahneleri kullanmasıdır. Şimdi bu nasıl hata olabilir diyebilirsiniz. Anlamsız yere Neo ve Trinity birbirlerine bakarken bir anda araya eski filmlerden sahneler giriyor. Bu sadece bir sahneydi. Birde bu tarz sahnelerin filme yayıldığını hayal edin. Seyirciyi salak yerine koyuyorlar. Seyirci 5 IQ bu sebeple koymuşlar. İlk filmi Imax olarak yeniden sinemalarda vizyona soktunuz. Seyirci hatırlamaz şimdi biz sahneleri filme ekleyelim.

Bir diğer saçmalık ise ajan smith karakterinde yaşanıyor. Yerde silah görüyor. Ulan bir dakika ben ajan smith karakterini oynuyordum. Yerdeki silahı aldığımda, ajan smith olayım. Sebepsiz yere neo karakterine saldıracağım diye düşünmüş olmalı. Ajan smith yerine, filmin başındaki ajanlardan biri, şirketteki patronunu ele geçirmiş olsun. Bu şekilde ajanlar olaya dahil olsun. Yazarken aklıma geldi 😀 Bu arada neo oyun şirketinde çalışıyor. Patronu ona saldırıyor. Az önce sigara içerken sohbet ettiği adam ona saldırıyor. Senaryo o kadar birilerini arıyor ki fark etmiş olmalısınız. Filmin ortasında the ajan smith diye dalga geçiyorlar. Abi çok komik yaaa. Bu arada yeni ajan smith göstereyim.

Bazı oyuncular isteksiz bir şekilde oynamış. Ben paramı alır yoluma bakarım demiş olmalılar. Filmin ilk yarısında yaşananların oyun olarak tasarladığını görüyoruz. Patronu yani ajan smith diyor ki; şirket yani WB devam oyunu istiyor diye sohbet arasında geçiyor. Diyalogların arasında, film bana zorla yapıldı diye işaretler veriyor diye düşündüm. Bir tek böyle düşünen kişi ben değilim.

Filmin geçtiği mekanlar aynı ve çok ufak mekanlarda çekilmiş. İkinci filmde kardeşi ile birlikte, sıfırdan otoban yaptılar hatırlatırım. Meşhur otobanda aksiyon sahnesi vardı. Filmi izlerken nereden nereye diyebilirsiniz. Imdb puanı 5.7 oldu. 5.7 seviyesinde dandik korku yapımları bulabilirsiniz. İşte matrix serisi nereden nereye geldi.

Bir diğer karakter ise Niobe oluyor. Son olaylardan 60 yıl geçtiği için yaşlanmış. Neo ile buluşup eskileri konuşuyorlar. Savaştan sonra ne olduğu ile ilgili kısa sahneler görüyoruz. Burada eski sahneleri kullanmak mantıklı olmuş. Sonuçta o sırada neo makineler şehrindeydi. Kısa ve yeni sahne eklemişler. Niobe savaş sırasında makinelere arasında olan çatışmayı görüyoruz.

Morpheus heykelini görüyoruz. Yaşanan olaylardan sonra, halk tarafından seçilip konseye dahil olmuş. Bu güzel detaylardan biri olmuş. Olaylar sonrası karaktere neler oldu görüyoruz.

Morpheus
The Analyst

Bir diğer konu bu filmde neden neo var? cevabı ise Trinity ile birlikte olunca büyük bir enerji oluşturmalarıymış. Bu saçma çünkü makineler güneşden enerji alsınlar. İnsanlar gökyüzünü, makineler enerji almasın diye karartmışlardı. Neo ve Trinity ile uğraşacağına gökyüzünü düzelt. Sonuçta güneşten daha iyi enerji kaynağınız var mı? Hayır yok. Analizci karakteri ise filmin sonlarına doğru sizi iyileştirmek için çok uğraştım. Maliyetli oldu diyordu. Bu maliyet ve kaynakları güneşe ulaşmak için harcasan olmaz mıydı? Bunun gibi mantık hataları çok var.

Filmin sonunda ise analizci karakteri Neo ve Trinity birlikte ziyaret ediyorlar. Matrix yazılımını biz değiştireceğiz diyorlar. Sonunda ise birlikte uçarak gidiyorlar. Bu sahne sırasında, ilk filmin sonunda çalan şarkıyı coverlamışlar. Bu filmin sonuna koymuşlar. Şarkı ile beraber film Bitiyor. Bu arada Trinity karakterini canlandıran Carrie-Anne Moss 54 yaşında ve hiç göstermiyor. Belirtmek istedim 😀

Bu filme ne kadar gerek vardı? Son film sonrası, yaşananlar mini dizi yada animasyon olarak gösterebilirlerdi. Geçtiğimiz günlerde, Matrix Awakens oynanılabilir demosu yayınlandı. Yanında film de yapalım demiş olabilirler. Bu mantık 2010`lu yıllarda bitti. Biri onlara söylesin. Lana Wachowski şirketin sürekli, yeni matrix filmleri yapmak için onu zorladığını açıklamıştı. Ben olmasam başka birine yaptıracaklardı demiş. Tamam o zaman bırak onlar yapsın. Senin kötü film yapmandan daha iyi olurdu.

Kısaca bu film olmasa ne kaybederdik? Hiç bir şey kaybetmezdik. Çizgi film, dizi yada animasyon olsaydı. Süre konusunda 1 yada 1 saat 30 dakika da anlatabilirlerdi. Belki daha kısa bile olabilirdi. Üstüne ise matrix awakens oyunu ile hem oyun hem film ile mükemmele yakın geri dönüş yapalardı. Şirkette beyin olsa son zamanlarda matrix dahil bir çok hatayı yapmazdı. Matrix 4 çevrenizdeki insanlardan uzak tutun. Sadece ilk 3 filmi ve animatrix izletin.

İncelemenin sonuna geldik. Filmden bahsetmekten sıkıldım 😀 İyi kalın, geek ve bizimler kalın. İyi günler 🙂

0 0 oylar
Yazı Puanlaması
Takibe al
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün Yorumları Gör