1996 yılından beri yayınlanmakta olan, karakterlerin antropomorfik yani insan biçimli(yaşam/duruş/tavır) hayvanlar olarak yer aldığı, Marc Brown tarafından hikayelerinden uyarlama, tv tarihindeki en uzun süreli çocuk çizgifilmi, 25.yıldönümü sayılacak olan bu sene kahramanların büyümüş hallerini göstererek sona erdi.

Pangolinden(karınca yiyen) insana uyarlama olan bir çocuk olan nerd yani çalışkan Arthur, kardeşi D.W dahilinde ailesi ve gene kendisi gibi tavşan,geyik, hipopotam gibi hayvan kılığında olan okul arkadaşlarının serüvenleri anlatılmakta olan bu çizgifilmin bazı bölümlerinde bizim milletimize de değinilmiş olup, hatta Türk’lerin yaşam biçimleri ele alınarak bizim Dünya’da ne kadar yanlış şekilde tanıtıldığımızı(deveye binmek, çölde yaşamak, Arapça konuşmak gibi) anlatan güzel bir mektup arkadaşlığı bölümü de mevcut olup, bir bölümünde de yapay zeka programına sınıf öğretmeni Karagöz ile Hacivat’ı sormaktaydı.

Ayrıca gene bu sınıf öğretmeninin gay evlilik yaptığı bölüm çok ciddi tartışmalara sebebiyet vermiş olup, bir çocuk programı için Amerika’da bazı kesimler tarafından uygunsuz bulunmuştur hatta bazı eyaletlerin tv kanallarında bu bölüm yasaklanmıştır.

Arthur çizgifilmi genel olarak sıradan günlük hayatta her çeşitte olan sorunlara veya durumlara(insan ilişkileri, ders-spor başarısı veya çeşitli aktivitelerde olan başarılar, sağlık-hastalık) değinip, çocukların sıkıntılar veya karşılaştığı durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini anlatan bir yapımdır yani öğretici bir çizgifilm olup ülkemizde Trt Çocuk ve Yumurcak Tv’de gösterilmişti. Malum artık kapatılmış olan Yumurcak Tv‘de Türk’lerin yaşamlarının yanlış anlatıldığı kısmın çıkarılmış olması da epey dikkatimi çekmiştir.

Arthur ile benim tanışmam çok erken olmuştur. Daha hiç çizgifilmi yokken babam bir gün interaktif bir animasyon olarak, Living Books tarafından üretilmiş Just Grandma and Me çizgifilmini getirmişti. Bu çizgifilmde hikayenin sesli anlatılıp karakter animasyonlarıyla beraber, interaktif bir özelliği olarak “Play The Book” olarak karede gördüğümüz bütün objelere tıklayabiliyorduk ve en ufak detaydaki obje bile hareketlenip çeşitli şeyler(dans etmek, şarkı söylemek, akrobatik hareketler yapmak veya çeşitli sesler çıkarmak) yapıyordu. Kitabın sonunda yakında gene Living Books tarafından çıkacak olan bu Arthur’un “Teacher Trouble” adlı animasyonunu gördüm ve onu da çok merak etmiş oldum. Babam doğumgünü hediyesi olarak onu getirmişti ve bu animasyon bir önceki görmüş olduğumuz Just Grandma and Me‘yi katlayıp cebine koyacak şekilde detaylı bir şekilde interaktif şekildeydi. Hepimiz o sıralar böyle bir tıklamalı interaktif animasyonu nasıl yapmışlar diye dehşete düşmüştük ve açıkçası şu an 5-6 animasyoncu bir araya gelsek aynısını yapabilir miyiz gerçekten de şüpheliyim. Aşağıda da youtube linkini paylaştım eğer animasyonla ilgileniyorsanız bakmanızı tavsiye ederim belki çok bir şey ifade etmez şimdilik ancak 90’ların disket-cd çocuğu olarak epey nostalji olup sıkıldıkça açıp bakmaktayım.

Hoşçakalın eski dostlar..
1984 İstanbul doğumlu olup, 2005 yılında İtalyan Lisesi'ni bitirdim. 2010'da Milano Naba Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım ve Art Direktörlüğü bölümünden mezun oldum. 2012 yılında Facebook'ta, genellikle oyunlarla ilgili olmak üzere olan Game Man sayfasını sürekli kullandığım Tantrum lakabıyla kurup büyüttükten sonra 2019 yılında geniş kapsamlı web portalını açmaya karar verdim. Bunun yanı sıra çizim ve animasyon yapmayı, genellikle bilinmeyen filmler hakkında araştırmalar yapıp, retro oyunları oynamayı, limitli üretimli aksiyon figür toplamayı çok seviyorum.
0 0 oylar
Yazı Puanlaması
Takibe al
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün Yorumları Gör