“Liseliler bilmez” kategorisine girecek bir yazı olacak düşüncesiyle, sadece lise çağındaki z kuşağı değil arkadaşlarımın bile pek hatırlayamadığı 90’lardan tut 2010’lara kadar şöhretini sürdürmüş ancak Youtube, Facebook, Twitter gibi sitelerin türemesi bir sebep olmasıyla beraber başka birçok sebepten pabuçları dama atılmış ve unutulmaya yüz tutmuş 10 yerli siteden bahsetmek istiyorum. Bunlardan bahsederken 1’den 10 değil de 10’dan 1’e bir nevi popülerlik sırasına göre gitmeyi uygun gördüm.

10- esalak.com

Grafi2000, Destroycartoon gibi sitelerinden sonra flash animasyon sitelerinden en popüler olan idi. Pişmiş Kelle gibi dergilerde karikatürcülük yapmış olan ve ayrıca bazı sinema filmleriyle/dizilerin senaristliğini üstlenmiş yazar/çizer Resul Ertaş‘ın web sitesiydi. Hasan Mezarcı hakkında olan kısa animasyonuyla çok popüler olan web sitesinde Süper Kahraman Abdurrahman, Oflu Hoca veya telefon işletme kayıtlarının animasyon uyarlamaları gibi flash animasyonlar yer alırdı. Daha sonraları sadece mizahi yazı üzerine bir site olarak değiştirmiştir ve çok olumlu bir etki olmamıştır. 2002’lerde en popüler dönemini yaşarken, 2007 civarlarında tarih olmuştur.

9- enberbats.com

Herhalde ülkedeki trollük kaşifliğini yapan ilk site idi. Genelde o dönemin bedava hostinglere(8m, geocities, tripod) upload edilmiş fantastik ötesi görsellerle dolu(İnternet Mahir konseptli), renkleri backgroundlarıyla bakılamayacak kadar kötü duran dizaynlı kişisel “homepage” nitelikli siteleri ifşalayan ve bu sitelerin berbatlığını top 10’a göre sıralayan bir web siteydi. Kendilerine olan fazla özgüveniyle 2-3 gif veya jpeg koyarak kendini webmaster sanan, genellikle yurtdışında yaşamakta olan gurbetçi kesmin yaptığı bu web sitelerle efsanevi dalga geçilirdi. Sitenin kurucuları itişmeye çok meraklı olup, epey kavgacı ruhlu olduklarını(zaten başka türlü bu siteyi yapamazlardı) hatırlarım ki bu berbat siteleri ifşalayanların kategorisine göre içerik girebildiği sitede, içeriklere yorum yapan diğer kullanıcıların içeriği girene laf atmasına site kurucularının izin verip kavga ortamı yaratmaya müsait bir siteydi. Herhangi bir açıklama yapmadan 2003 sonunda siteyi kapattık diye bir yazı yazarak tarihe karışmış olan sitedir. Tahminen bu kadar çok siteye diss atmaktan en sonunda birinden ciddi bir ihtar yedikleri çok açık görünüyor gibiydi.

8- salakkiznasiltavlanir.com

Kızların sürekli ne kadar salak olduğuna detaylı şekilde değinen, onların tarzlarını epey incelemiş olan ve liseli erkeklerin onları nasıl tavlayabileceği konusunda pek doğru olmayan taktikler veren bir siteydi. Yazılan yazıların biraz özgüvensizlik belirtisiyle yazıldığı belli olduğu gibi siteyi yapanların kanımca yaşı en fazla 18-19 olan ergenliğini tam tamamlayamamış ve genelde kızlarla epey sorun/sıkıntı yaşamış-kazık yemiş, epey kinli muhtemelen liseyi ancak bitirebilmiş elemanların web sitesiydi. Zamanında çok popüler olup yazılarının habire çalınma olayları yaşanmış olup, web siteleri hakkında kapatma kararları bile alınıp farklı domainlerle beraber tekrar tekrar açıldığı olmuştur.

7- zibidi.com(Zibidi Sözlük)

İlk Ekşi Sözlük klonudur. Ekşi Sözlük‘ün 2003’lerde inatla yeni üye almamasını fırsat bilerek oluşturulmuş bu sözlük resmen döneminin ihtiyacı niteliğindeydi ve bu yüzden de açıldığı sıralar çok tutmuş olup 2004-2005’lerde altın çağını yaşamıştır. İsmini bir ara Zamane diye değiştirmişse de sözlük için bir etki olmamıştır ayrıca sözlüğe sonradan konulmuş gereksiz ve aşırı sert kurallardan dolayı yazar kitlesini kendisinden soğutmuştur, alt yapısı da senelerce çok ilgisiz bırakılmıştır ve daha sonraları tekrar eski ismine dönüp 2013 yılında temelli kapanmıştır. Klon sözlük furyası bu sözlük ile türemiştir ve o dönem herkesin kendi sözlüğünü kurma isteğinden tavşanın suyunun suyu niteliğinde Private Sözlük, Nedir.net(Kral Sözlük), Birebir Sözlük ve halen aktif olan İnstela(İtü Sözlük) gibi yüzlerce/binlerce sözlük türemiştir.

6- cehennem.com

Şimdilerde ancak deep web sitesi olarak geçebilecek, ülkemizdeki “lamer“(genellikle çocukça/anlamsız şeyler yapan bir nevi şimdi troll diye hitap edilen) oluşumuna sebebiyet vermiş ve bu kavramı bize detaylı şekilde öğretmiş olan hack/trojan sitesi. Genellikle her ay web dizaynını değiştirip, texturelı cehennem.com yazılarının yanı sıra o dönem popüler olan internet bağlantısını kesmeye yarayan nuke programlarıyla, çeşitli crack veya virüs/trojan programlarının downloadunu sağlardı. Genellikle bu siteden netbus trojan hack programını download edip de “hackerım” diye gezen ama programcılıktan bihaber olan lamerlar irc serverlarında(mirc programıyla girilen hani) yüzlerce/binlerce türemiştir. Bu web siteyi yapan o dönem muhtelemen yırtık pırtık kıyafetli metalci tipli bir grup ergen olup web sitelerindeki yazılarla sanki bir underground site değil de kurumsal site niteliğinde yazılar yazarlardı komik dururdu.

5- kahkaha.com

Screenshot_191

Komik karikatürlerin/görsellerin, realtek veya mpeg formatında gırgır animasyonların veya kısa filmlerin yer aldığı siteler arasında en popüler olanıydı. Efsanevi mp3 kayıtlarının yanı sıra(Hz. ve Böcek, Kartal Maltepe) eski Türk filmlerinin(Şener Şen, İlyas Salman, Kemal Sunal) wav. formatında repliklerini de içerirdi onları sürekli açıp açıp dinlerdik, komik remixler yapmak amaçlı kaynak olarak kullanılırdı.

4- hatun.com

Evet bu da sanırım 90’ların sonlarındaki erotik web sitelerin en popüler olanıydı 🙂 Arama motoru mevcut olup, genellikle ünlülerin erotik resimlerini bir ansiklopedi niteliğinde sergileyen bu site 98’lerde ergenliğe giren 80’li kuşağın göz bebeği olan bir siteydi. Henüz emule gibi programların veya xhamster/redtube gibi sitelerin olmadığı dönemler manevi bir ihtiyaç kapısıydı.

3- itiraf.com

2001-2002 dönemindeki en popüler Türkçe siteydi herhalde. Genellikle cinsel konular üzerine girilen itirafların herhalde %98’i muhtemelen yalan olup bunun haricinde gelin-kaynana muhabbeti, geçmişte yapılmış yolsuzluklar(hırsızlık, boynuzlama) veya kendi reklamını yapmaya çalışan özentilerin sürekli yazı girdiği siteydi. Bu siteye hiç üye olunmayıp da sırf dalga geçmek vakit geçirmek amaçlı siteye girilmiş yazılar okunurdu. Ayrıca logosu da bir nevi Ekşi Sözlük logosu gibi markalaşmış olup, merchandise olarak t-shirt, rozet üreten ilk yerli site kanımca bu idi. Liseli kızların çantalarında da bu rozetler mevcut olurdu bir nevi ifşalanmış olduklarını düşünülürdü.

2- netbul.com

Henüz Google bir dünya standardı hale gelmeden evvel 2000 yıllarındaki en popüler Türkçe arama motoru idi. Pek bir şey bulamamasıyla beraber reklamları tv’de prime time dönerdi ve ayrıca kurucusu olarak geçen bayanın yaptığı röportajlardaki enteresan açıklamalarının yanı sıra bu portal Uzan ailesine bağlı olarak oluşturulmuştu.

1- zuxxi.com

Aktif olduğu dönemde inanılmaz popüler olup da Ekşi Sözlük‘ün fikir babası sayılacak olan bu siteyi çok az kişi hatırlar. Geyiks bölümündeki belli konular/konseptler/günlük kullanım araçları üzerine olan makara ve mantık dolu yazılarının yanı sıra(bir nevi ekşi sözlük buna successorlık etmiştir yani zuxxi bu konuda prototiptir) sinema bölümünün inanılmaz profesyonel nitelikli olmasıyla her filmin en ince detayına kadar ayrıntısı yazılmış olup, yüzlerce/binlerce film yorumu yazılırdı ve ayrıca filmlerin seansları da olurdu yani şu anki sinema sitelerini düşünecek olursak zamanı ötesi bir hizmeti vardı bu konuda. Baldırbacak diye hafif erotik bir bölümü vardı sonradan sitenin konseptiyle ters düştüğü için kaldırılmıştı. Siteye girilen yazılar “Bilirkişi” isminde moderatörler tarafından kontrol edilip yayınlanır/geri çevrilirdi ve bu Bilirkişi’ler tahminimce 10’dan fazla yazısı yayınlanmış olan kişilerin edindiği rütbe idi. 2002 yılbaşında “Ruhuna Fatiha” mezartaşlı bir görselle internet alemine veda etmiştir. Tekrar açılması için büyük kampanyalar yapılmıştır ancak herhangi bir geri dönüş olmamasından zaman içerisinde unutulmaya yüz tutmuştur. Daha sonraları kurucusu anti militarizm yönünde ilginç konseptlere yönelmiştir ama uzun sürmemiştir. 2011 yıllarında da test zuxxi diye bir link koyup tekrardan bir revival gibi bir şey yapmaya çalışmıştır ama herhalde bu kadar zaman sonrasında bir daha eskisi olmaz doğrultusunda bu revivalın tutmayacağını düşünerek vazgeçmiştir. Sinema/geyiks arşivi halen sitede bakılabilir vaziyette durmaktadır.

How to Browse Old Version of Any Website - YouTube

Bu yazıyı tek seferde yazmış bulunmaktayım yani aklıma direkt gelen 10 siteyi yazdım ve görselleri https://web.archive.org/ sitesinde kayıtlı screenshotlardan aldım. Biliyorum bazılarınız belki asparagas, lafmacun, shockhaber veya onlar gibi popüler olan siteleri neden yazmadığımı sorabilir ancak o sitelere fazla girmişliğim olmadı, eğer bu yazının devamı niteliğinde gene bir 10 siteyi sıralarsam onlara da değinirim.

1984 İstanbul doğumlu olup, 2005 yılında İtalyan Lisesi'ni bitirdim. 2010'da Milano Naba Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım ve Art Direktörlüğü bölümünden mezun oldum. 2012 yılında Facebook'ta, genellikle oyunlarla ilgili olmak üzere olan Game Man sayfasını sürekli kullandığım Tantrum lakabıyla kurup büyüttükten sonra 2019 yılında geniş kapsamlı web portalını açmaya karar verdim. Bunun yanı sıra çizim ve animasyon yapmayı, genellikle bilinmeyen filmler hakkında araştırmalar yapıp, retro oyunları oynamayı, limitli üretimli aksiyon figür toplamayı çok seviyorum.
0 0 oylar
Yazı Puanlaması
Takibe al
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün Yorumları Gör